25 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το GNU-Linux!


Πηγή του άρθρου: osarena.

1. Το Linux δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά είναι ο πυρήνας. Το GNU Linux είναι το λειτουργικό σύστημα και «βγαίνει» σε αρκετές εκατοντάδες αρώματα (διανομές).

2. Ο Linux Kernel γράφτηκε από έναν Φιλανδό φοιτητή κολεγίου, 21 ετών, ως χόμπι του. Και ναι! Καλά μαντέψατε. Το όνομά του είναι Linus Torvalds.

3. Ο Torvalds δημιούργησε το Linux που βασίζεται στην άδεια του GNU General Public License (GPL). Ίσως ο Torvalds να μην είχε ποτέ γράψει τον δικό του πυρήνα, αν η GPL άδεια είχε δικό της πυρήνα και δικό της οδηγό.

4. Το μεγαλύτερο μέρος του πυρήνα του Linux σήμερα είναι γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού C (χάρη στον αείμνηστο Dennis Richie) και σε συμβολική γλώσσα / γλώσσα συναρμολόγησης (assembly language) και μόνον το 2% του πυρήνα του σήμερα, περιέχει κώδικα που γράφτηκε από τον Torvald.

5. Ένας σημερινός Standard Linux Kernel έχει πάνω από 10 εκατομμύρια γραμμές κώδικα και αναπτύσσεται με ρυθμό 10% ετησίως. Περίπου 4500 γραμμές coeds προστίθενται και άλλες 1500 γραμμές κώδικα αλλάζουν επί καθημερινής βάσεως. Αρχικά, το 1991, η Linux kernel έκδοση 0.01 κυκλοφόρησε με 10239 γραμμές κώδικα.

6. Ένας τύπος που ονομάζεται William Della Croce Jr. καταχώρησε το όνομα Linux και απαίτησε δικαιώματα τόσο για τη χρήση του ονόματος όσο και για το σήμα του. Ωστόσο, αργότερα, συμφώνησε να το παραδώσει το σήμα κατατεθέν στο Linus.

7. Επίσημη μασκότ του πυρήνα του Linux είναι ένας πιγκουίνος που ονομάζεται Tux και είναι η συντομογραφία του σμόκιν. Η ιδέα του να έχει το Linux ως σήμα κατατεθέν του ένα κατοικίδιο ζώο, τον πιγκουίνο, προέρχεται από τον ίδιο τον Linus Torvalds.

8. Η πρώτη εμπορική διανομή GNU / Linux ήταν η Yggdrasil και κυκλοφόρησε σε μορφή CD το 1992.
Το Red Hat ήταν μία από τις πρώτες διανομές που εγκαταστάθηκε σε υπολογιστές εταιρειών και κέντρα δεδομένων, το 1999.

9. Η Debian ήταν μία από τις πρώτες GNU / Linux διανομές που είχε συσταθεί και οργανωθεί ως κοινότητα προγραμματιστών. Ο κώδικας της Debian v. 4,0 περιέχει 283 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, προβλεπόμενου κόστους 7.370 εκατομμυρίων δολαρίων, για την παραγωγή αυτής της ποσότητας κώδικα σε ένα εμπορικό περιβάλλον. Η βάση κώδικα του Debian παραμένει η βάση για άλλες διανομές όπως οι Ubuntu, Knoppix και Xandros.

10. Το 91% των ισχυρότερων υπερ-υπολογιστών του κόσμου χρησιμοποιούν GNU / Linux. Οι δέκα από τους υπερ-υπολογιστές χρησιμοποιούν Linux.
Το 33,8% του κόσμου τρέχει σε Linux servers εν συγκρίσει με το 7,3% που τρέχει λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows.

11. Ο Linux Torvald έχει τιμηθεί με την ονομασία ενός asteroid, που πήρε απ’ αυτόν το όνομά του.

12. Υπάρχουν πάνω από 300 δραστηριότητες διανομών GNU / Linux που εκτείνονται από τις γνωστές διανομές Debian ή Fedora μέχρι κυβερνητικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο. Και ο κατάλογος αυτός φαίνεται να μεγαλώνει μαζί με τις περιφερειακές και τις προσωπικές διανομές που προστίθενται συχνά.

13. Και τώρα, το καλύτερο˙ πόσο ευρύ είναι το φάσμα των πεδίων όπου εφαρμόζεται το Linux. Λοιπόν, το Ανοιχτό και Ελεύθερο Linux εφαρμόζεται στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, στο στόλο των υποβρυχίων του Ναυτικού των ΗΠΑ, στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (Federal Aviation Administration), στο Ταμίλ Ναντού για εκπαιδευτικούς σκοπούς, στις υπερταχείες αμαξοστοιχίες της Ιαπωνίας, στον έλεγχο της κυκλοφορίας του Σαν Φρανσίσκο, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο CERN, σε πολλά συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αλλά και σε συστήματα ελέγχου πυρηνικών αντιδραστήρων των υποβρυχίων και πλοίων, στη Ρωσία, στη Βραζιλία και στη Βενεζουέλα για τη διαλειτουργική διαχείριση, την οικονομική απόδοση και την τεχνολογική ανεξαρτησία, στις Google, Cisco, Facebook, Twitter, Linked in, Toyota, TiVo αλλά και σε πολλές ακόμα άλλες, στον server της ιστοσελίδας του Λευκού Οίκου (Drupal), στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας που γενικώς τάσσεται υπέρ των Linux λειτουργικών συστημάτων έναντι των υπολοίπων λειτουργικών και το προτιμάει σε όλους τους υπολογιστές της.

14. Για εκείνους που πιστεύουν ότι το Linux δεν μπορεί να κάνει Animation, έχουμε να παραθέσουμε τούτο μόνο.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ, για τα οπτικά εφέ του, Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον, ήρθε από μηχανήματα που τρέχουν Linux.
Αλλά και το Avatar ήταν η τελευταία ταινία που αναπτύχθηκε πλήρως με 3D εφαρμογές πλατφόρμας Linux, χρησιμοποιώντας το Foss Software.
Κατανοητό;

15. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το 2002, η Microsoft είχε ξοδέψει $ 421 εκατομμύρια για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Linux.
Απίστευτο; Και όμως, αληθινό!

16. Σύμφωνα με μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εκτιμώμενο κόστος για την ανάπλαση των πιο πρόσφατων εκδόσεων του πυρήνα θα κυμαίνεται γύρω στα 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια USD.
Σας εκπλήσσει, ε;

17. Τα Microsoft Windows και ο πυρήνας Linux μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα, σε παράλληλη χρήση στον ίδιο υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό που ονομάζεται Cooperative Linux (colinux).

18. Η διεθνής εταιρεία μηχανών γραφείου, η International Business Machines Corporation (IBM), μια πολυμετοχική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα προϊόντα της οποίας περιλαμβάνουν από ζυγαριές και συσκευές χρονομέτρησης για βιομηχανική χρήση μέχρι υπολογιστικές μηχανές και διάτρητες κάρτες, έχει επιλέξει το Linux για τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή του κόσμου, τον Sequoia.

19. O Vanilla Kernel είναι μια μη τροποποιημένη έκδοση του πυρήνα του Linux Kernel.

20. Πέρυσι (2012), το 75% του κώδικα Linux αναπτύχθηκε από τους προγραμματιστές που εργάζονται για εταιρείες. Η GOOGLE συνέβαλε περίπου στο 1,1% του κώδικα στον τρέχων πυρήνα του Linux.

21. Το Linux έχει ένα δυνατό ρεύμα στα εξής Smart Phones: στο WebOS, στο Android  και στο Maemo  (η ΜeeGo,Τizen πλέον) που το λειτουργικό του είναι βασισμένο στην κορυφή του πυρήνα του Linux.

22. Το λειτουργικό Σύστημα του Android βασίζεται στο Linux.
Το λειτουργικό του σύστημα βασίζεται κατά κύριο λόγο στον Ανοιχτό πυρήνα του Linux και η Google έχει κάνει αρκετές αλλαγές προκειμένου να προχωρήσει πέρα από την αρχική βάση του Linux kernel. Το πρώτο Android smartphone ξεκίνησε από την HTC την ταϊβανέζικη εταιρεία που κατασκευάζει smartphones! Αν και η Samsung έχει καταφέρει να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος στον χώρο του Android smartphones, με την σειρά συσκευών της Galaxy.

Δείτε στο osarena το υπόλοιπο άρθρο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s