Υψηλά ποσοστά χρήσης για το «υπολογιστικό νέφος» στην Ελλάδα


Άρθρο του ert-online.«Το Δίκτυο είναι ο Υπολογιστής» πρότεινε, κάποτε παλιά, μια κραταιά τότε εταιρεία πληροφορικής...

Έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας αποτελεί το «cloud computing», ωστόσο λιγότεροι από το 1/4 των Ευρωπαίων χρηστών υπολογιστών αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Public Affairs για τη BSA, με τη συμμετοχή σχεδόν 4.000 χρηστών υπολογιστών σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), μόλις το 24% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούν εφαρμογές «cloud» (όπως online υπηρεσίες email ή online επεξεργασία κειμένων) σε σύγκριση με 34% των χρηστών σε διεθνές επίπεδο.

 

Η εξοικείωση με το «υπολογιστικό νέφος» διαφέρει σημαντικά στην ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, με 1 στους 4 χρήστες υπολογιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%) και στην Ελλάδα (24%), να καταγράφουν υψηλά επίπεδα εξοικείωσης, σε σύγκριση με έναν στους δέκα χρήστες στην Πολωνία (9%) και τη Γαλλία (10%).

Η χρήση του «cloud computing» στην Ελλάδα και στην Ρουμανία καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό (39%), αρκετά υψηλότερο τόσο από τον Ευρωπαϊκό, όσο και από το διεθνή μέσο όρο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις πιο ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές αγορές είναι σημαντικά χαμηλότερα, καθώς μόλις το 17% των Γερμανών, 18% των Βέλγων και 19% των Γάλλων, δηλώνουν ότι έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές του «νέφους». Αυτή η αντίθεση αντανακλά μια ευρύτερη παγκόσμια τάση, που καταγράφηκε στην έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι αναπτυσσόμενες αγορές εμφανίζονται να έχουν προσπεράσει πιο ώριμες αγορές με υψηλότερη χρήση υπηρεσιών – το αποκαλούμενο και «leapfrog effect».

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, 86% των χρηστών αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές «cloud» για προσωπική χρήση – κυρίως, δε, υπηρεσίες που διατίθενται δωρεάν. Μόνο 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες «cloud» για επιχειρηματικούς λόγους, παρουσιάζοντας μια μικρή υστέρηση σε σύγκριση με τους χρήστες διεθνώς, στους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33%. Οι πιο διαδεδομένες εφαρμογές στην Ευρώπη είναι το email (79%), η online επεξεργασία κειμένων (36%), η αποθήκευση εικόνων και τα online παιχνίδια (από 35%).

Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών υπολογιστών στην Ευρώπη δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι είναι το «cloud computing». Συγκεκριμένα, 65% αναφέρουν ότι «δεν έχουν ακούσει τίποτα γι’ αυτό» ή «το έχουν ακούσει μόνο ως ονομασία» – που ίσως ερμηνεύει και τα χαμηλά τους ποσοστά, καθώς δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούν, στην πραγματικότητα, διάφορες ανάλογες υπηρεσίες, χωρίς να έχουν καν αντιληφθεί ότι αυτές εδράζονται στο «νέφος».

Advertisements

One thought on “Υψηλά ποσοστά χρήσης για το «υπολογιστικό νέφος» στην Ελλάδα

  1. Reblogged this on sdoukakis's Blog and commented:
    Η χρήση του «cloud computing» στην Ελλάδα και στην Ρουμανία καταγράφει πολύ υψηλό ποσοστό (39%), αρκετά υψηλότερο τόσο από τον Ευρωπαϊκό, όσο και από το διεθνή μέσο όρο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s